22 Ocak 2016 Cuma

Pırasalı Arnavut Böreği


Malzemeler:

  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
İç Harcı:
  • 750 gram pırasa
  • 1 orta boy kuru soğan
  • Pulbiber, tuz
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
Arasına sürmek için:
  • 100 gram tereyağı

Yapılışı:

Yoğurma kabımıza öncelikle suyu, tuzu ve aldığı kadar unu koyarak bir hamur yoğuralım. Ele yapışmayacak kıvamda olacak. Pırasaları küçük küçük doğrayalım ve güzelce yıkayalım. Tavamızda küp küp doğradığımız soğanları renkleri dönene, yumuşayana kadar kavuralım ve ardından pırasaları, tuzu, baharatı ekleyip pırasaların diriliği gidene kadar (10 dakika kadar) kısık ateşte pişirelim. Harcımız soğuyana kadar küçük bir tavada tereyağımızı eritelim ve ılımasını bekleyelim. Şimdi hamurumuzdan mandalina büyüklüğünde 20 beze yapalım. Her birini ayrı ayrı pasta tabağı büyüklüğünde açalım. Böreğimizin alt tabakası 10 kat, üst tabakası da 10 kat olacak. Her birinin arasına birer yemek kaşığı tereyağı sürerek üst üste koyalım. 10 kat bitince tepsi büyüklüğünde açalım ve yağlanmış tepsimize döşeyelim. İçine harcımızı koyalım. Üst tabaka içinde aynı işlemi yapalım, harcımızın üstünü döşeyelim. Son olarak üstünü hafifçe yağlayalım ve 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirelim. Bu böreği domates, biber ve kuru soğanlı harç ile yaparsanız da muhteşem oluyor. Ben kış mevsiminde olduğumuz için pırasalı yaptım. Bakmayın üstünün kıtır kıtır olduğuna içi yumuşacık ve tel tel oluyor. Lezzeti zaten şahane Arnavutlar bilir ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder