5 Ocak 2016 Salı

Asma Yaprağı Sarması


Asma yaprağı öyle bir şifa kaynağıdır ki insanlar bunun farkında olsa hergün yerler. İçerisinde ne yok ki vücuda fayda sağlamasın... A, C vitamini, demir, folik asit, fosfor, magnezyum... Yüksek oranda lif içerdiğinden sindirim sistemini temizler, toksinlerden arındırır. Yalnız çok pişirmemek gerekiyor ki besin değerini kaybetmesin. Çiğ olarak tüketilirse veya buharda pişirilerek çok daha fazla fayda sağlıyor. Salatalara doğrayabilirsiniz veya buharda haşlayarak soğuk meze şeklinde bir tarif uygulayabilirsiniz. Babaannem bunun ıspanak gibi yemeğini de yapar öyle de çok güzel oluyor denemelisiniz.

Malzemeler:

  • Yarım kg asma yaprağı salamurası
  • 2 orta boy kuru soğan
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 su bardağı pirinç
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı dolusu dolma baharı
  • Karabiber, pulbiber
Sosu İçin:
  • 3,5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı salça ( domates, biber karışık kullanabilirsiniz)
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ


Yapılışı:
Salamura yaprakları ılık suyun içerisinde 10 dakika kadar bekletelim, sonra suyu döküp tekrar ılık su dolduralım ve 10 dakika daha bekletelim. Bu işlemi tuzu gitsin diye yapıyoruz. Tuzunun iyice aktığından emin olduktan sonra yaprakları sıkıp suyunu tamamen süzelim. İç harcı için; pirinci güzelce yıkayalım, soğanları rendeleyelim ve geri kalan tüm malzemeleri de ekleyip iyice karıştıralım. Yaprakların tersini çevirip ortasına iç malzemeden koyarak sarmaya başlayalım. İstediğiniz kalınlıkta sarabilirsiniz sonuçta bu zeytinyağlı yaprak sarma değil incecik olmasına gerek yok :) Sarma işlemi bittikten sonra tencerenin dibine porselen bir tabak koyup üzerine sarmalarımızı dizelim. Ayrı bir kapta sos için gerekli olan tüm malzemeleri birleştirip çırpalım ve sarmalarımızın heryerine gelecek şekilde tenceremizin içine boşaltalım. Son olarak tekrar bir porselen tabak alıp sarmalarımızın üstünü kapatalım ve tencerenin kapağını örtelim. Kısık ateşte 30-35 dakika kadar pişirelim.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder