30 Kasım 2015 Pazartesi

Ispanaklı Tepsi Poğaçası

Tepsi poğaçası da olur muymuş diyenleri duyar gibiyim:) Vaktiniz yoksa, biraz da üşengeçlik yapmak istemişseniz olur merak etmeyin. Hemde çok güzel olur bir deneyin derim...


Malzemeler:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağından biraz fazla sıvıyağ
  • 2 yumurta ( birinin sarısı üzerine sürülecek)
  • Yarım paket kuru maya
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı ılık su
  • Alabildiği kadar un
İç harcı için:

  • 1 orta boy kuru soğan
  • 750 gram ıspanak
  • Tuz
  • Kırmızı pulbiber (isteğe bağlı) 


Yapılışı:
Hamuru yoğuracağımız kabın içerisine bir çay bardağı ılık suyu, tozşekeri, tuzu, ve mayayı koyup biraz karıştıralım. Ardından sıvıyağı, yoğurdu ve yumurtayı ekleyip iyice harmanlayalım. Sonra azar azar unu ekleyerek yoğurmaya başlayalım. Hamur ne cıvık olacak ne de çok katı. Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar un ekleyerek yoğuralım. İstenilen kıvam elde edilince, hamurun üzerine bir bez örterek mayalanmaya bırakalım. Yaklaşık yarım saat sıcak bir ortamda beklerse yeterince mayalanmış oluyor zaten. Şimdi iç malzememizi hazırlayabiliriz. Ispanakları çok güzel bir şekilde yıkayalım hatta daha sonra bir miktar sirkeli suda bekletelim. Sonra minik minik doğrayalım. Bir miktar su koyduğumuz tenceremize alarak 5 dakika kadar haşlayalım. Daha sonra suyunu süzelim ve elimizde iyice sıkalım. Suyundan tamamen arınmış olmalı ki hamurun içinde su salmasın. Bir tavada küp küp doğradığımız soğanları kavuralım, ıspanakları, tuzu ve baharatını da ilave ettikten sonra bir kaç kez karıştırarak (3-4 dakika yeterli) pişirelim. Ocağı kapatıp iç harcı soğumaya bırakalım. Dönelim hamurumuza; hamurumuzu ikiye bölelim. İlk parçayı orta boy tepsimiz büyüklüğünde açalım, yağladığımız tepsinizin içine alalım. Soğuttuğumuz iç harcı üzerine bir güzel döşeyelim. Daha sonra ikinci parçayı tepsimiz büyüklüğünde açalım ve harcın üzerine kapatalım. Kenarlarından kıvırarak içe doğru şekil verelim. Üzerine yumurta sarısı ve çörekotunu da serptikten sonra önceden ısıttığımız 180 derecelik fırınımızda üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder