22 Kasım 2015 Pazar

Keçi Sütünden Yoğurt Yapımı

Keçi sütü kemikleri güçlendiriyor, meme ve kolon kanseri riskini azaltmaya, kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor. Süt ürünlerinin kalsiyum kaynağı olduğunu hepimiz biliriz ancak sizinle öğrendiğim bir bilgiyi paylaşmak isterim. D vitamini olmadan vücudumuz sütteki kalsiyumu kullanamıyormuş:( Yani günün uygun saatlerinde bol bol güneş ışığı almamız, yağlı balıklar tüketmemiz ve D vitamininden zengin besinler tüketmeye özen göstermemiz gerekiyor.



Malzemeler:
1 litre keçi sütü
3 yemek kaşığı dolusu yoğurt (mayalamak için)

Yapılışı:
Sütümüzü tencereye alıyor ve orta ateşte bir taşım kaynatıyoruz. Cam şişelerde satılan pastörize olanlardan aldığımız için çok fazla kaynatmaya gerek yok. Sonra tencerenin altını kapatıyoruz biraz ılımasını bekliyoruz. Tencerenin kapağını kapatmayın ki süt sulanmasın. Uygun mayalama kıvamını anlamak için küçük serçe parmağımızı kullanacağız. Parmağınızı batırdığınızda yediye kadar saymaya dayanamayak sıcaklıkta ise uygun demektir. Bir kaseye 3 yemek kaşığı dolusu yoğurdu ve tenceremizdeki sütten aldığımız 1 yemek kaşığı sütü koyup hafifçe çırpıyoruz. Daha sonra kasede çırptığımız yoğurdu, tencerenin kenarından sütümüze döküp iki-üç kez yavaşça karıştırıyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp, bir battaniyenin içine iyice sarıyoruz. Beş saat boyunca sıcak ortamda muhafaza ettikten sonra tenceremizi buzdolabına kaldırabiliriz. Soğuduktan sonra yoğurdumuz hazır. En güzeli akşamdan mayalayıp, gece buzdolabına kaldırıp,ertesi gün de yemek :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder